mięso:
400g mięso mielone z indyka
kilka dużych suszonych wędzonych śliwek polskich
sok z 1/8 pomarańczy
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta chilli
jajko
otręby owsiane 2 łyżki
sól, pieprz

sos:
¼ litra wody
sok z ¼  pomarańczy
1 laska cynamonu
2 ziarna kardamonu
½  łyżeczki miodu
sól

Mięso
połączyłam z przyprawą do piernika, chili, jajkiem, otrębami, solą, pieprzem i sokiem z
pomarańczy.
Formowałam kuleczki, każda nadziewałam ćwiartką wędzonej śliwki.
Składniki sosu zagotowałam i
redukowałam go na średnim ogniu. Jak sos zmniejszył objętość, przelałam
go do naczynia żaroodpornego, w którym ułożyłam klopsiki. Dusiłam bez
przykrycia 30 minut w 180 stopniach.
Przepis zaczerpnięty z programu „Rewolucja na talerzu”.